7 mogelijke oorzaken van het mysterieuze geluid

Het drietonige geluid in Oost-Souburg zorgt voor veel speculaties over de oorzaak. Aan de hand van deze reacties hierbij een aantal mogelijkheden op een rij,

1. C.V.
Op Facebook denkt een aantal mensen dat een c.v.-ketel de boosdoener is. Zo zou een kapotte verwarmingsketel dezelfde geluiden maken. "Dat was bij mijn buren ook het geval. Hij is nagekeken en schoongemaakt en we hebben nergens meer last van", schrijft Kitty in een reactie op Facebook.

2. Fresen
Thijs Groene denkt dat het geluid kom van scheepswerf De Schelde in Vlissingen. "Daar zijn ze aan het fresen met 600 tot 800 bar. En dat geluid reikt best ver." Hij maakte er een filmpje van.3. Windorgel
Iemand anders reageert dat het geluid veel lijkt op de tonen van het windorgel dat aan het einde van de Nolledijk in Vlissingen staat.


4. Graafmachine
De tonen zouden ook kunnen komen door een graafmachine. Door het afkoelen van het aardoppervlak in de avond zou dat geluid ver te horen zijn. Het gebeurde vorige maand nog in West-Nederland.


5. Wind
"Het lijkt wel het geluid van wind dat door de buizen leidt", schrijft 'Vlinder' op Facebook. "Wanneer er grote kranen staan en het waait, dan kan dit voor het geluid zorgen. Toch lijken de geluiden van diverse fragmenten té gemaakt."

6. Afzuigkap
Volgens Peter van der Leij was er in Leeuwarden hetzelfde probleem. Daar bleek het te gaan om een afzuigventilator van een bedrijf op een naburig industrieterrein.

7. Vis
En als uitsmijter nog een opvallende tip van Hanna uit Amsterdam. Zij denkt dat het geluid wordt geproduceerd door een vis, de zogenaamde 'Humming Toadfish'. De vis komt veel voor bij kuststeden en maakt opvallende lage brommende tonen (zie 1:20 min.)


Onverklaarbaar

Tot op heden is nog steeds onduidelijk wat het geluid produceert en waar het precies vandaan komt. Voor de volledigheid nog een keer het geluidsfragment waarin verslaggever Mark van Leijden de tonen meerdere keren zelf hoort.Lees ook: Mysterieuze geluiden in Oost-Souburg

Foto: Archief, Thomas Siahaya

Meer over dit onderwerp:
Walcheren geluid mysterie oost-souburg
Deel dit artikel: