Dit is hoe drugskartels in Zeeland te werk gaan

Meerdere Zeeuwse burgemeesters maken zich zorgen over de georganiseerde misdaad in onze provincie. Het gaat dan met name om de het vervoer van en de handel in drugs.

Zorgen
De Rijksdiensten trekken weg naar de Randstad, terwijl de criminelen verhuizen naar het platteland, stellen zij. Onder meer burgemeester Harald Bergmann van Middelburg, René Verhulst van Goes en Letty Demmers van Vlissingen trokken daarover het afgelopen jaar aan de bel. Vanwege die zorgen brengt Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag een bezoek aan Zeeland.

Lees ook:
- Georganiseerde misdaad Zeeuwse havens onder de loep

Ondermijning
Als de onderwereld gewone mensen en instanties in hun macht krijgt wordt er gesproken van ondermijning. Op die manier krijgen criminelen delen van de maatschappij in hun greep. Dat kan bijvoorbeeld doordat een elektricien helpt met het aanleggen van een wietkwekerij. Vaak verdient dat goed, maar daarna laten de criminelen zo iemand nooit meer met rust.

Vissers bedreigd
De burgemeesters maken zich ook grote zorgen over de rol die Zeeuwse vissers spelen bij de georganiseerde misdaad. Sommige vissers worden gedwongen om drugspakketten op te pikken op zee. Als ze dat niet doen, worden zijzelf en hun families met de dood bedreigd.

Lees ook:
- Zeeland zeer aantrekkelijk voor criminelen
- Hulp voor Zeeuwse slachtoffers drugskartels
- Vissers in greep van drugsnetwerken

Duizenden kilo's
De afgelopen jaren zijn er volgens een voorzichtige schatting aan de hand van de drugspakketten die zijn onderschept duizenden kilo's cocaïne via Zeeuwse wateren aan wal gebracht. Omroep Zeeland heeft enkele opzienbarende zaken op een rij gezet.

Aangespoeld
De meest recente drugsvangst in Zeeland vond eind januari plaats bij Westkapelle. Een inwoner van het dorp vond jerrycans die waren aangespoeld op de Zeedijk met daarin ruim driehonderd kilo cocaïne.

Lees ook:
- Politie bevestigt: drugs bij Westkapelle is cocaïne
- Honderden kilo's coke bij vloedlijn Westkapelle

Gestrand
Eerder diezelfde maand strandde bij Cadzand-Bad een vissersbootje met honderden kilo's cocaïne aan boord. Het bootje was in de problemen gekomen tijdens een storm op zee. De geredde bemanning was al ontslagen uit het ziekenhuis toen de drugs werd ontdekt. Er is wel één verdachte aangehouden.

Lees ook:
- Vissersboot met kapitaal aan drugs geborgen
- Miljoenen aan drugs op gestrand schip
- Vier vissers gered in vliegende storm

Zoekactie
In mei vorig jaar vonden wandelaars meerdere drugspakketten op Walcherse stranden. Waarschijnlijk ging het ook hier om cocaïne. Politie, kustwacht en douane hebben na de vondst een grote zoekactie op touw gezet.

Lees ook:
- Grote zoekactie na drugsvondst aan kust

Tussen de bananen
Vorig jaar werd in de haven van Vlissingen 280 kilo cocaïne onderschept door de douane. De partij drugs zat verstopt tussen een lading bananen, geschatte straatwaarde: 14 miljoen euro.

Lees ook:
- 280 kilo cocaïne tussen de bananen

Plastic tassen
De bemanning van een douaneboot zag begin vorig jaar enkele plastic zakken drijven in de monding van de Westerschelde. Die zakken bleken 300 kilo cocaïne te bevatten. De straatwaarde loopt in de miljoenen.

Lees ook:
- 'In pakketten Westerschelde zat 300 kilo cocaïne'
- Verdachte plastic pakketten gevonden in Westerschelde

Zelfgemaakte boei
Een maand eerder vond de politie 1.300 kilo cocaïne in tassen die waren vastgemaakt aan een zelfgemaakte boei in de Westerschelde. Op basis van vingerafdrukken werd een bemanningslid op een vrachtschip aangehouden.

Lees ook:
- Aanhouding in zaak cocaïneboei Westerschelde
- Megavangst: ton coke onder boei Westerschelde

Grootste drugsvondst
Alle bovenstaande drugsvondsten werden gedaan in iets meer dan een jaar tijd, maar ze verbleken bij de grootste drugsvondst in Nederland tot nu toe. Die werd gedaan in de haven van Vlissingen in 2003. Op een schip uit Venezuela werd vier ton cocaïne gevonden. De rechtszaak tegen de opdrachtgevers voor de drugssmokkel loopt nog.

Lees ook:
- Rechtszaak over grootste drugssmokkel tot nu toe
- Havenondernemer verdachte in oude drugszaak
- Zeer grote drugsvangst Vlissingen

Deel dit artikel: