Streep door plan viscentrum in Breskens

Het nieuwe viscentrum in de haven van Breskens is voorlopig van de baan. De Raad van State oordeelde woensdagochtend dat de financiële onderbouwing van het centrum nog te risicovol is. De financiering van het miljoenenproject is voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten.

Metamorfose
In het centrum moeten onder meer de vismijn, het visserijmuseum en de KNRM komen te zitten. Op het dak komt een viskotter te staan. Het project is onderdeel van een grote metamorfose van het havengebied. Zo komen er ruim vierhonderd appartementen bij in de haven.

Onzeker
De gemeente Sluis rekent op de inkomsten uit de verkoop van de grond. De aanleg van het centrum kost 4,3 miljoen euro. De helft van dat geld moet uit opbrengsten en mogelijke extra subsidies komen. Dat vindt de RvS te onzeker, zeker omdat de gemeenteraad nog niet akkoord is met het financiële plan.

Bezoekers
Er zou ook te mager zijn aangetoond of er voldoende vraag is naar uitbreiding van de huidige voorzieningen. Sluis rekent op 25.000 bezoekers per jaar. Het wordt de RvS niet duidelijk of er wel genoeg toeristen zullen komen om de bestaande horecavoorziening uit te willen breiden.

Doorgaan
De meeste andere bezwaren tegen het nieuwe centrum werden door de RvS van tafel geveegd. Daarom kan het plan wel doorgaan als de financiering eenmaal op orde is. De RvS is overtuigd van de noodzaak om te verhuizen uit het huidige pand van de vismijn. Het gebouw is zwaar verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen.

Lees ook:
- Volledige uitspraak Raad van State
- Raad stemt in met Masterplan Breskens

Deel dit artikel: