Kapitein Vliegende Hollander mist zijn schip

De Vliegende Hollander, één van de beeldbepalende kunstwerken van Terneuzen, wordt pas in juni weer terug geplaatst in de Herengracht. Het staat nu op het terrein van de gemeentewerf in Terneuzen te wachten op restauratie.

Failliet
Eind vorig jaar zou het kunstwerk gerestaureerd worden. Het schip werd daarvoor uit het water aan de Herengracht getakeld. Maar het restauratiebedrijf, Houtepen uit Sas van Gent, ging failliet en daardoor moest de restauratie worden uitgesteld.
Het beeld is toe aan een flinke opknapbeurt: het roestte en zat onder de vogelpoep.

Vogelpoep
Volgens wethouder Frank Deij van de gemeente Terneuzen wordt nu van de nood een deugd gemaakt. "Nu we toch moeten wachten, maken we meteen een plan om het kunstwerk beter uit te lichten en wat hoger in het water te plaatsen", zegt hij. "En in overleg met de kunstenaar gaan we het ook beschermen tegen vogelpoep."

Oorlam
De kapitein van het schip, Willem van der Decken, kwam donderdag op inspectie. "Ik kwam er altijd langs als ik naar het café ga voor een oorlam, maar nu loop ik maar een straatje om", zegt hij. "Ik wil niet elke keer tegen die lege plek aan kijken. Ik mis mijn schip en hoop dat het snel weer terug komt."

Symbool
Burgemeester Aschoff onthulde het schip in 1972 en het groeide uit tot een symbool van Terneuzen. de Britse Schrijver Frederick Marryat (1792-1848), koppelde de Vliegende Hollander in het book the Ghost Ship aan Terneuzen. Marryat had bij Terneuzen gevochten tegen Napoleon en vond het een prima plek voor de thuishaven van kapitein Willem van der Decken.

Deel dit artikel: