Karla Peijs: stem op Zeeuwse kandidaat

MIDDELBURG -
Volgens de commissaris van de Koningin zijn Zeeuwse Kamerleden heel belangrijk voor Zeeland. "Het zou rampzalig zijn voor Zeeland als er geen Zeeuwse Kamerleden in de Tweede Kamer komen te zitten na de verkiezingen", verklaart Peijs.

Marinierskazerne

Zo zouden de Zeeuwse Kamerleden André Bosman van de VVD en Ad Koppejan van het CDA volgens Peijs een belangrijke rol hebben gespeeld bij het naar Vlissingen halen van de marinierskazerne. Volgens Peijs was dat niet gelukt als de twee Zeeuwse Kamerleden niet op het juiste moment de juiste Kamervragen hadden gesteld.

Provinciale spreiding

Momenteel zitten er twee Zeeuwen in de Tweede Kamer. Dat waren er wel eens meer. Volgens Peijs keken de politieke partijen zelf vroeger ook uitdrukkelijk naar provinciale spreiding van hun kandidaten, maar lijkt daar nu binnen de partijen veel minder aandacht voor te zijn.

Voorkeurstem

Peijs verwacht dat het mogelijk is om vier Zeeuwen de Tweede Kamer in te stemmen als alle Zeeuwse kiezers een voorkeurstem uitbrengen op een Zeeuwse kandidaat. In totaal zijn er bij deze verkiezingen dertig Zeeuwse kandidaat-Kamerleden.