'Situatie bij verpauperd klooster is levensgevaarlijk'

''Levensgevaarlijk''. Zo omschrijft oud-politieagent Wim Eggermond uit Sluis de situatie bij het verpauperde klooster het Hoompje. Volgens hem is het wachten op ongelukken nu het rijksmonument al deels is ingestort en er nog steeds mensen naar binnen gaan.

Nonnen
Wim Eggermond herinnert zich nog hoe hij in de jaren zeventig als agent een rondleiding kreeg van één van de nonnen in het klooster. Nadat het eind jaren tachtig leeg kwam te staan bleef hij er ambtshalve komen. In eerste instantie omdat het pand geplunderd werd, later omdat er druggebruikers vertoefden.


Ingestort

In de loop der jaren zag hij het pand toetakelen en ontwikkelde hij een fascinatie voor de geschiedenis ervan. Hij verzamelt oude foto's en neemt er af en toe zelf nog een kijkje. Maar volgens hem is dat inmiddels levensgevaarlijk geworden. Delen van het dak zijn ingestort en ook de vloer is op sommige plekken verdwenen.


Dwangsom
Eigenaar van het pand is de omstreden projectontwikkelaar Ronnie van de Putte. Hij laat het voormalige klooster al bijna 25 jaar verkrotten. De gemeente Sluis eist nu een dwangsom van 150.000 euro van hem, die moet hij voor 8 maart betalen.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen hoompje krottenkoning sluis
Deel dit artikel: