Verzwakte zeearend weer terug in natuur

De verzwakte en vergiftige zeearend die eerder deze week is gevonden op de Slikken van de Heen wordt mogelijk dit weekend uitgezet. Het dier is op krachten gekomen in het vogelrevalidatiecentrum Zundert. Dat meldt natuurorganisatie het Zeeuwse Landschap.

Mogelijk vergiftigd
Een boswachter vond de geringde vogel afgelopen woensdag bij toeval. De vogel kon niet meer vliegen of lopen en lag krampachtig op de grond. Hij had een stuk vlees uitgebraakt dat mogelijk vergiftigd was.

Overleven
In het revalidatiecentrum is de zeearend onderzocht en behandeld tegen vergiftiging. Het dier is een jong mannetje dat in 2014 is geboren in de Brabantse Biesbosch. Eerder is ook een andere zeearend uit hetzelfde nest vergiftigd. Dat dier heeft het overleefd en is volgens waarnemingen in Nederland en Duitsland nog steeds in leven. Of de nu gevonden zeearend het zal overleven, is nog niet duidelijk.

Zeearendparadijs
Het zoete Volkerak-Zoommeer is de laatste jaren een waar zeearendparadijs geworden. Het laatste jaar zijn er regelmatig zo’n zes zeearenden aanwezig. In heel ons land komen er maximaal vijf broedparen en hooguit twintig onvolwassen exemplaren voor.


Meer over dit onderwerp:
Tholen slikken de heen zeearend
Deel dit artikel: