Aanpassing bodem Oosterscheldekering nodig voor getijdenenergie

Aanpassing bodem Oosterscheldekering nodig voor getijdenenergie
Aanpassing bodem Oosterscheldekering nodig voor getijdenenergie © oz
Getijdencentrale Oosterschelde

Zandhonger

VLISSINGEN - Een nadeel van meerdere turbines zou kunnen zijn dat er minder water in en uit de Oosterschelde stroomt. Waterbouwkundige Tjerk Zitman van de TU Delft waarschuwde vorig jaar dat verminderde stroming zou kunnen leiden tot zandhonger waardoor de zandplaten wel afgebouwd, maar niet meer aangevuld worden. Vogels en zeehonden hebben daar onder te lijden. 

Simpel

Thijs zijn oplossing is op het eerste gezicht simpel: hij wil de doorstroming bevorderen door de betonnen palen van de kering aerodynamisch te maken en de aanloop van de bodem naar de stroomgaten langer te maken. Daardoor zou volgens Thijs de stroming met minimaal 10 procent toenemen.
© oz

Enthousiast

Jacob van Berkel (HZ) is enthousiast over het plan. Hij verwacht dat door aanpassingen de stroming zal toenemen. Van Berkel zou in het waterlaboratorium op de hogeschool graag een proef doen om de omstandigheden van de Oosterscheldekering na te bootsen.
Getijdencentrale Oosterschelde 2

Geen tests

Onderzoeksinstituut Deltares berekende al eens eerder dat het storten van stenen om de aanloop van de stroomgaten te verlengen 40 tot 70 miljoen euro gaat kosten. Dat bedrag zou bovenop de kosten voor de turbines in de rest van de stroomgaten komen. 

Positief

Leo Adriaanse van Rijkswaterstaat benadrukt dat de Oosterscheldekering gebouwd is om het water buiten te houden.  Totale benutting voor getijdenstroom is nog een brug te ver. Toch is er belangstelling voor initiatieven die de doorstroomsnelheid kunnen bevorderen. Adriaanse is daarom positief over het idee voor een proefopstelling bij de HZ en geeft aan dat Rijkswaterstaat graag mee zal werken. 
Turbines
Een van de stroomgaten wordt op het ogenblik gebruikt voor een proefopstelling van het bedrijf Tocardo, dat 5 turbines heeft geplaatst. Deze opstelling kan 1000 gezinnen van stroom voorzien. In de toekomst verwacht Tocardo nog meer rendement halen uit de turbines.