Zeeuws Genootschap krijgt collectie Godshuizen

MIDDELBURG - Stichting De Godshuizen bestaat sinds 1290 en betaalt liefdadigheidswerk in Zeeland. In het verleden vielen het burgerweeshuis en het ziekenhuis op Walcheren onder de organisatie. Tegenwoordig kan er subsidie worden aangevraagd.

Schenking

"Het ziekenhuis had nog stukken uit het verleden en ze kwamen bij ons om te vragen of we de schenking wilden aanvaarden", zegt Annette van Valkenburg van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, "we aanvaarden het graag".

Oud en nieuw

Bij de spullen die het Genootschap krijgt zitten onder meer portretten van regenten uit de 17e eeuw en een aantal recentere schilderijen. Ook wordt een oude vijzel overgedragen.

Röntgenbuis

Volgens Van Valkenburg is een bijzonder stuk een röntgenbuis. "Het gaat om de eerste röntgenbuis die in 1903 door de specialisten zelf is gekocht. Het ziekenhuis had er geen geld voor."

Overdracht

De colletie van de Stichting De Godshuizen zijn in geld niet zoveel waard, maar wel uit historisch oogpunt, volgens Van Valkenburg. Het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen en Stichting De Godshuizen tekenen de overdrachtsacte op maandag 19 september in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Op de foto: een eerdere aanwinst van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen.