Schattig maar schadelijk: jacht op muskusratten geopend

Schattig maar schadelijk: jacht op muskusratten geopend
Schattig maar schadelijk: jacht op muskusratten geopend © OZ
Muskusrattenbestrijder Stefan Leloux aan het werk in Biezelinge.
Muskusrattenbestrijder Stefan Leloux aan het werk in Biezelinge. © OZ

Lente

OOST-SOUBURG - De lente is het grote trekseizoen van de muskusratten. De dieren komen weer uit hun holen en laten zich meer zien. De mannetjes gaan op zoek naar vrouwtjes en een nieuw territorium.  De tijd dus voor de vangst. Stefan Leloux is muskusrattenvanger op een deel van Zuid-Beveland. In de onderstaande video laat hij zien hoe de schade ontstaat.
Muskusrattenbestrijder 1

Forse daling

De aantallen gedode muskusratten in Zeeland waren rond de eeuwwisseling velen malen hoger dan nu. In 2000 werden nog 35.592 exemplaren gevangen. De intensieve bestrijding van de muskusrat (ondatra zibethicus) had succes. In 2014 werden nog maar 1.797 dieren gevangen, vijf procent van het aantal van 14 jaar eerder. Waterschap Scheldestromen is belast met de vangsten. 
muskusrattenbestrijder

Stijging

Waterschap Scheldestromen verwacht in 2016 veel muskusratten te vangen. Vorig jaar was de vangst in Zeeland met 3172 dieren ook al veel hoger dan in 2014. Die stijging had te maken met een intensievere bestrijding in West-Zeeuws-Vlaanderen. Maar volgens Thijs Goossen, hoofd waterbeheer van Waterschap Scheldestromen is dat tijdelijk: "We moeten eerst meer vangen om daarna te kunnen dalen."
dode muskusrat
dode muskusrat © OZ
Waterkonijn
De samenwerking met de Belgen op het gebied van muskusrattenbestrijding noemt Thijs Goossen goed. Het is niet zo dat de hogere populatie in West Zeeuws-Vlaanderen te wijten is aan muskusratten die bijvoorbeeld vanuit natuurgebied het Zwin naar Nederland trekken. In Vlaanderen is de muskusrattenpopulatie zelfs lager. Onze zuiderburen eten de muskusrat zelfs op. Het dier staat op de menukaart als 'waterkonijn'. 
muskusrattengang
muskusrattengang © OZ