Omloop van de Braakman belangrijkste Zeeuwse wielerkoers

De wielerwedstrijd Omloop van de Braakman is gepromoveerd naar de Topcompetitie, het hoogste amateurniveau in Nederland. Door die promotie en het wegvallen van de profronde Zeeland Seaports is de Zeeuws-Vlaamse kasseienklassieker dit jaar de belangrijkste Zeeuwse koers.

Langer
De Omloop van de Braakman wordt aanstaande zaterdag verreden. Door de promotie van de clubcompetitie naar het hoogste amateurniveau is de wedstrijd ook langer geworden.

190 kilometer
"Voorheen was de lengte zo'n 165 kilometer, deze keer wordt dat bijna 190 kilometer", zegt organisator Edwald Martijn. "Dat betekent vier rondjes van dik 40 kilometer en dan nog twee plaatselijke rondjes van een kilometer of tien.

prijs voor de winnaar van Omloop van de Braakman en de kasseienkoning (foto: OZ)

Kasseien
Volgens Martijn valt de beslissing op de Timmermansweg en de Smokkelweg, net buiten Pyramide. "Dat is een strook van 2,5 kilometer kasseien. Daar moeten ze vier keer over en langs alle kanten waait het daar."

Historisch
Martijn hoopt op veel wind en regen. "Zoals nu staat er een stevig briesje en een buitje regen maakt de koers helemaal historisch."

Kanshebbers
De wielerploeg Theo Middelkamp is het enige Zeeuwse team dat meedoet. Davy Gunst uit Yerseke, die voor de Rabobankploeg rijdt, is volgens Martijn een van de Zeeuwse kandidaten om de Omloop van de Braakman dit jaar te winnen.

'Grote kans'
"Een paar renners uit het Cyclingteam Jo Piels maken ook een grote kans, zoals Elmar Reinders en Jeff Vermeulen. Van het team Metec reken ik Oscar Riesebeek ook tot de favorieten. Oscar heeft trouwens een vriendin in Schoondijke, dus dat zou leuk zijn als hij hoog eindigt."

2015
Een kort beeldverslag van editie van 2015 van de Omloop van de Braakman staat hieronder.

51.2801547,3.752473

Reageren