Zeeuwse bouwprojecten delen architectuurprijs

OOST-SOUBURG -
Architectenbureau Rothuizen uit Middelburg wint de prijs voor het ombouwen van de oude graansilo aan het kanaal door Walcheren bij Middelburg tot een kantoorpand. Architecten Alliantie Goes krijgt de prijs voor het multifunctionele gebouw Nimmerdor in Grijpskerke, wat het ontwikkelde voor projectontwikkelaar Marsaki.

Passief

De Passief Bouwen Award wordt uitgereikt aan bouwprojecten die voldoen aan de richtlijnen voor passieve bouw. Dat houdt onder meer in dat de gebouwen extreem goed geïsoleerd moeten zijn en een zeer laag energiegebruik moeten hebben.

Moeilijk

Volgens de jury was de keuze voor de winnaar in de categorie Overige Gebouwen erg moeilijk. De jury schrijft in het rapport dat na "eindeloos ronddraaiende discussies, waarbij het woord onrechtvaardig viel", niet tussen de twee kanshebbers gekozen kon worden en een gedeelde eerste plaats de enige oplossing was.

Voorbeeldig

De bouw van het multifunctionele gebouw Nimmerdor in Grijpskerke wordt omschreven door de jury als "een moeilijk integraal project met voorbeeldige voorlichting". Het gebouw biedt onderdak aan 30 huishoudens, in zowel koop- als huurwoningen, maar ook aan een dorpshuis, theater, een gymzaal en een jeugdhonk.

Onverwacht

De renovatie van de Middelburgse graansilo is volgens de jury "een onverwacht uniek innovatief project". De silo stond jaren leeg en zou worden gesloopt. Het is volgens de jury bewonderenswaardig hoe "een gebouw, dat in de ogen van sommigen alleen nog gesloopt kon worden, werd getransformeerd tot een hoogwaardig passief kantoor".

Kantoor

Sinds oktober 2012 zit het architectenbureau zelf in het kantoor. Het is volgens Rothuizen het eerste kantoorpand in Nederland dat volgens de principes van het passief bouwen functioneert.

Woningen

In de categorie Woningen Nieuwbouw won een woningproject in Borne, onderdeel van een grootschalige Twentse aanpak om in verschillende plaatsen passieve woningen te gaan bouwen. In de categorie Woningen Renovatie ging de Award naar een combinatie van twee projecten met gerenoveerde appartementen in het Brabantse Nieuwkuijk en Haarsteeg.