'Noodstroom verplichten op schepen'

BATH -
In mei 2012 overleed een opvarende van het vrachtschip Planet V, nadat het vrachtschip een zogenoemde 'blackout' kreeg. Hierdoor viel alle apparatuur van het vrachtschip uit en werd het schip onbestuurbaar.
Anker
Om een aanvaring te voorkomen, liet de kapitein het anker uitgooien. Maar door de snelheid van de boot kwamen er te grote krachten op de ankerketting waardoor deze brak. Een matroos werd door de gebroken ankerketting dodelijk geraakt. De Planet V botste vervolgens toch op de sleepboot MTS Vantage.
Alternatief
De Planet V beschikte weliswaar over een alternatieve generator, maar die was op 26 mei in verband met de kosten uitgezet. Toen de hoofdmotor eenmaal uitviel, duurde het tientallen seconden voordat het back up systeem functioneerde. Als gevolg hiervan raakte de Planet V stuurloos en dreef richting de sleepboot.

Risicovol

Volgens de onderzoeksraad gingen er twee dingen mis: de noodstroomvoorziening had aan moeten staan en het anker had niet gebruikt moeten worden als stopmiddel.
"Een anker is bedoeld om af te meren in een haven of beschut gebied. En is nadrukkelijk niet bedoeld om een schip mee af te remmen. ... Dat is buitengewoon risicovol."
Back-up
Volgens de Onderzoeksraad moet de bemanning checken of de back-up systemen werken voordat een schip begint met het varen in nauw water. Een ononderbroken elektriciteitsvoorziening is vereist om een schip wendbaar en bestuurbaar te houden, aldus de raad.

Rapport