Jeugdzorg Zeeland geschokt door Commissie Samson

MIDDELBURG -
Wel zegt bureau Jeugdzorg Zeeland zich te herkennen in die conclusies. Het is binnen de Zeeuwse jeugdzorginstellingen bekend dat de veiligheid van sommige kinderen is geschonden.

Tekortgeschoten


De overheid en Jeugdzorg zijn tekortgeschoten in het toezicht op de jeugdinstellingen. Hierdoor zijn kinderen misbruikt. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de commissie Samson.

Initiatieven

Op basis van de resultaten hiervan zijn verschillende initiatieven opgezet, van het vooraf zorgvuldig screenen van eigen medewerkers en pleeggezinnen tot het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2013 start Jeugdzorg Zeeland met de certificering van alle medewerkers. Op die manier wil de organisatie actief werken aan het voorkomen en terugdringen van seksueel misbruik binnen de sector.

Provincie

Op basis van het rapport wordt ook samen met de Provincie Zeeland bekeken of er nog zaken gemeld zijn bij de Commissie Samson die niet eerder bekend waren. In overleg met vertegenwoordigers van de cliënten komt er een plan om misbruik in de toekomst te voorkomen.