Japanse slachtoffers kernramp bezoeken kerncentrale

BORSELE -
Het echtpaar woonde dichtbij Fukushima. Op 11 maart 2011 explodeerde daar een van de 25 grootste kerncentrales van de wereld. Het echtpaar Ishiyama maakte het van dichtbij mee. Hun hele leven woonden ze ongeveer 50 kilometer van de kerncentrale in Fukushima. Bijna een jaar later staan ze weer bij een kerncentrale, maar dan die van Borssele. En dat geeft ze een onprettig gevoel.

Ziek

Toen overal de elektriciteit uitviel, had het pasgetrouwde echtpaar geen enkel idee van de grootte van de ramp en de nasleep daarvan. De overheid adviseerde niet over de lichamelijke gevolgen van kernenergie. Pas toen vrienden ziek werden, kwamen ze erachter hoe gevaarlijk het gebied is door de radio-actieve straling. Daarom verhuisde het echtpaar in oktober.

Gevolgen

Kinderen kunnen niet meer buitenspelen, omdat er onduidelijkheid is over de gevolgen van radio-actieve straling. Ze kunnen niet buiten wandelen, want mensen zijn verkouden geworden, hebben koorts gekregen en andere problemen met hun lichaam.

Veilig

De kerncentrale Borsele is bestand tegen een ramp als die van Fukushima. De Zeeuwse centrale is waterdicht en kan een metershoge tsunami doorstaan, zegt Jan van Cappelle van de kerncentrale.

Bibliotheek

Het echtpaar Ishiyama vertelt vanavond hun verhaal in de bibliotheek in Middelburg.