Protestbrief over vertrek OM uit Middelburg

MIDDELBURG -
Het parket Middelburg vertrekt in april 2013 uit de provincie. Dat komt doordat de zogeheten gerechtelijke kaart is herzien. De rechtbanken Middelburg en Breda fuseren tot een rechtbank Zeeland-West-Brabant met vier vestigingen, waarvan een in Middelburg.

Vertrek

Eerder was toegezegd dat het OM in Middelburg een lokaal parket zou behouden, maar nu blijkt dat het OM onlangs heeft besloten met stille trom uit Zeeland te vertrekken.

Verlies

Het Openbaar Ministerie is een van de vele Rijksdiensten die Zeeland kwijt raakt. Het vertrek betekent het verlies van 60 arbeidsplaatsen, veelal voor hoogopgeleiden. Sinds 1995 zijn op deze manier zeker 1600 arbeidsplaatsen in Zeeland verdwenen.

Negatieve gevolgen

De Provincie en de gemeente Middelburg vrezen dat het wegtrekken van het OM ook direct negatieve gevolgen heeft voor de gehele strafrechtketen, zoals voor de werkzaamheden op de rechtbank, in de advocatuur en bij gevangenis Torentijd.
Angst
De angst van de Provincie en de gemeente Middelburg is volgens de rechtbank in Breda ongegrond. "Alleen de kantoorfunctie van het OM vestigt zich straks in Breda. Alle andere werkzaamheden rondom rechtzaken, zoals zittingen en voorgeleidingen, blijven gewoon in Middelburg", aldus een woordvoerder van de rechtbank Breda.