'Mijn broertje was 7 gulden en vijftig cent waard'


7 gulden en 50 cent
Haar broertje is op tweejarige leeftijd gedeporteerd uit Utrecht. Daar verbleef hij bij een kinderloos echtpaar. Zijn ouders waren op een ander adres ondergedoken. " Aan zo'n jong en klein kind is het niet uit te leggen dat hij soms stil moest zijn. Vandaar dat mijn ouders ervoor kozen hem elders onder te brengen. Het echtpaar was heel lief voor hem. Maar het mocht allemaal niet baten. Jodenjagers kregen geld voor elk jood die ze verraadden. Mijn broertje was 7 gulden vijftig waard. Gruwelijk gewoon." Vorig jaar onthulde Van der Hulle de struikelsteen voor haar broertje. De steen ligt voor het huis waar André is geboren en woonde met zijn ouders, in Hilversum. "Dan wordt het ineens tastbaar, heel bijzonder. "

Niet Vergeten
Van der Hulle hoopt dat de financiering voor de stenen voor alle 122 joden in Zeeland rondkomt. "Dat zou toch mooi zijn. Voor iedere woonhuis van waaruit joden zijn gedeporteerd, één steen per afgevoerd mens. Ze mogen niet vergeten worden. "

Middelburg
De eerste twaalf stenen worden in februari onthuld in Middelburg. Daarna komen er ook struikelstenen in Vlissingen, Zierikzee, Goes, Hulst, Terneuzen en Veere, is het plan. De werkgroep zoekt nog naar geld voor aanschaf van de stenen en naar de verhalen achter de namen van de gedeporteerde joden.

43.000 stenen

De stenen lijken op een kinderkopje en zijn tien bij tien centimeter groot. Sinds 1994 zijn er door heel Europa al ruim 43.000 stenen gelegd. In Nederland liggen er in alle provincies, behalve Zeeland, stenen.

Weerstand

In sommige gemeentes stuitten de stenen op weerstand. Niet elke omwonende vindt het prettig elke keer als hij uit huis stapt met de geschiedenis te worden geconfronteerd. De Zeeuwse Stichting zegt dat er bij elke steen overleg is met de bewoners van het huis. "Maar de steen komt wel op de openbare weg, dus bezwaar maken heeft weinig zin, " aldus Marianne Gossije van de stichting.

Stolpersteine

Oorspronkelijk heten de struikelstenen 'Stolpersteine'. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, geboren in 1947 in Berlijn, kwam op het idee om de Stolpersteine te plaatsen en begon zo in 1994 met de eerste stenen in Berlijn-Kreuzberg.