Asbest vrij bij brand in oude loods Gapinge

GAPINGE -
Groot materieel

Het gaat om de voormalige Alga-fabriek, waar aluminium ladders werden gemaakt. De hal staat al geruime tijd leeg, met uitzondering van een aantal caravans. De brandweer rukte uit met groot materieel, omdat de brand werd opgeschaald naar 'zeer groot'. De vlammen waren van verre te zien. Er zijn totaal ruim 60 hulpverleners actief geweest, er werden onder andere vijf tankautospuiten, een watertankwagen en autoladder ingezet.

Vonkenregen

Bij de brand was sprake van veel vonken en rook. De brandweer heeft geprobeerd om de vonkenregen en de rook te beperken en te doen neerslaan vanwege de aanwezigheid van asbest. Inmiddels is de rookoverlast voorbij, zij het dat het nog wel duidelijk te ruiken is in de omgeving.

Volkstuintjes

Uit metingen blijkt dat er inderdaad asbest in de rook zat, dat voornamelijk is neergeslagen op het terrein rondom de loods, maar ook in een aantal volkstuintjes, grenzend aan het terrein. Een gespecialiseerd bedrijf gaat zondag nog inventariseren wat gesaneerd moet worden en dan worden terrein en volkstuintjes zo snel mogelijk schoongemaakt.

Brief

Bewoners van Gapinge werd aangeraden hun ramen en deuren voorlopig dicht te houden; die melding is inmiddels ingetrokken, Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan op het terrein. Gemeente Veere stuurt alle inwoners van Gapinge zondag een brief om hen te informeren over de gebeurtenissen van afgelopen nacht en met een nummer waar ze terecht kunnen met vragen over de brand en de vrijgekomen asbest.