Greenpeace dient klacht in tegen OM Middelburg

MIDDELBURG -
Actievoerders hadden op 6 oktober vorig jaar een opblaasbaar spandoek tussen de spoorrails verstopt op het industrieterrein bij kerncentrale Borssele, als protest tegen
naar Frankrijk. Eén van de actievoerders
.
Contrast
Deskundigen van ProRail hadden kort na het protest verklaard dat het begraven van het spandoek geen enkel risico op verzakking van het spoor kon veroorzaken. Deze verklaring van de ProRail deskundigen staat volgens Greenpeace in schril contrast met de houding van Justitie.
Gevaarlijk
Het OM in Middelburg noemde de actie in een persbericht van 13 oktober potentieel gevaarlijk. Greenpeace noemt deze berichtgeving "uiterst schadelijk". Ook in de weken en maanden na dit onjuiste persbericht herhaalde justitie en ook minister Verhagen dat de actie van Greenpeace gevaar kon hebben opgeleverd. Er werden ook kamervragen over gesteld.

Verbijsterd

"Ik ben verbijsterd dat het Openbaar Ministerie bewust onjuistheden over onze actie heeft gecommuniceerd", stelt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. "Zoals bekend staan geweldloosheid en veiligheid altijd voorop bij Greenpeace-acties. Het is uiterst schadelijk voor Greenpeace als dit onderuit wordt gehaald – en als het  bewust en zonder grondslag gebeurt is dat onrechtmatig."