Draaiprotest door Zeeuwse molenaars in Kortgene

KORTGENE - Volgens de molenaars zijn veel molens voor hun actieve voortbestaan afhankelijk van deze subsidies. En de actie heeft al succes geboekt. De provincie heeft de molenaars beloofd de komende twee jaar nog garant te staan voor de draaisubsidie.

Draaisubsidie

De zogenaamde draaisubsidie zou eind van dit jaar overgeheveld worden van de provincie naar gemeentes. De meeste gemeentes zijn echter niet van plan om die subsidie over te nemen. Voor de draaisubsidie worden alle draaiuren van een molen opgeteld. Een molenaar van een molen die veel draait krijgt jaarlijks tussen de 500 en 1000 euro door deze subsidie. De onderhoudssubsidie is afgelopen jaar al gestopt.

Kortgene

Voorzitter Wouter Kalkman van molen De Korenbloem in Kortgene. "Molen De Korenbloem wordt commercieel zo goed uitgebaat, dat wij het wel redden. Maar dat is niet mogelijk voor alle molens. Wij vinden het van belang om zoveel mogelijk molens draaiende te houden. Daarvoor is de afgelopen decennia ook veel geld verstrekt door rijk en provincie. Het is verkeerd om daar nu opeens mee te stoppen. Het effect zal echt zijn dat een aantal molens de wieken stopt."