Brandweer Nederland zoekt oplossing brandweerkeuring

OOST-SOUBURG -
Oplossing

Omdat de onveilige traplooptest, Stairmaster genaamd, landelijk een probleem is, zoekt Brandweer Nederland naar een oplossing. De Veiligheidsregio Zeeland, die onder deze organisatie valt, hoopt dat de keuringen op korte termijn weer worden hervat.

Werk

Brandweermannen die nu niet kunnen worden gekeurd, kunnen wel gewoon hun werk blijven doen. Ook blijft de keuring geldig voor brandweermannen die de afgelopen weken zijn getest met deze nieuwe PPMO-keuring.

Vermoeidheid

Tijdens het gebruik van de Stairmaster kregen brandweermannen last van vermoeidheid en coördinatieproblemen. Een andere reden dat de test onveilig is verklaard, is dat er onvoldoende voorbereiding is.

Gewonden

Brandweer Nederland zegt dat er op dit moment twee ongevallen op de Stairmaster zijn gemeld, maar ze zijn wel op de hoogte dat er meerdere (bijna-)ongevallen zijn geweest. De brandweerlieden liepen bij de test gekneusde enkels op. Brandweer Nederland inventariseert de ongevallen nu.

PPMO-keuring

De Arbeidsinspectie controleerde de PPMO-keuring (Periodiek Preventief Onderzoek) in het trainingscentrum in Terneuzen. De medische keuring voor brandweerlieden bestaat uit een aantal testen om de gezondheid en fysieke belastbaarheid van vrijwilligers te controleren. De keuring is nieuw en sinds 1 januari in gebruik.