'Den Haag luistert naar argumenten tolvrije tunnel'

'Den Haag luistert naar argumenten tolvrije tunnel'
'Den Haag luistert naar argumenten tolvrije tunnel' © Omroep Zeeland
Tolplein Westerscheldetunnel
Tolplein Westerscheldetunnel © OZ

Oplossingen

OOST-SOUBURG - ''We hebben iets op gang getrokken,'' zegt Liefting daarover. ''Lange tijd is er niet naar onze bezwaren geluisterd en werden we genegeerd. Vandaag hebben we onze roep om een tolvrije Westerscheldetunnel kunnen bespreken in Den Haag en is er naar onze argumenten geluisterd.'' Hij heeft zelfs het idee dat de Kamerleden open staan voor oplossingen. ''Ik heb daar wel ideeën over'' zegt Lieftinck. Maar welke dat zijn houdt hij nog even voor zich.

Voorzieningen

Volgens Liefting is er bij de commissieleden de bereidheid om de tol ook te bekijken in een ruimer perspectief (in samenhang met bijvoorbeeld het tolvignet in België en het verdwijnen van voorzieningen uit Zeeuws-Vlaanderen, waardoor inwoners nu moeten betalen als ze naar het belastingkantoor moeten).

Petitie

Liefting is ook blij met het overleg tussen Perquin (de initiatiefnemer van een petitie tegen de tol) en gedeputeerde Van der Maas vandaag. Maar de provincie kan dit niet alleen oplossen. Dat moet samen met Den Haag. ,,Daar weten ze dat de protesten tegen tol niet verstommen. Die zijn er sinds 1958 en die geluiden worden na vandaag niet meer genegeerd.''

Niets veranderd

Gedeputeerde Van der Maas meldt over dat gesprek met Perquin dat het volgens hem een goed gesprek was. Maar het heeft niets veranderd aan de situatie. Van der Maas blijft erbij: "We hebben een situatie waarbij de kosten voor de baat gaan. De hypotheek van de tunnel moet worden betaald. Zonder tol zouden we nog steeds met veerboten varen. Ik wil me wel inspannen voor zo laag mogelijke tarieven of zo laag mogelijke kosten."