Actie tegen tol op Belgische wegen

Actie tegen tol op Belgische wegen
Actie tegen tol op Belgische wegen © OZ
© OZ
ITEM statenvergadering 15april2016 deel 1

Compensatie

MIDDELBURG - Een compensatieregeling treffen ligt volgens De Bat nog niet zo eenvoudig. "Ook Belgische vrachtwagens moeten tol betalen, dus wat dat betreft is er een gelijk speelveld. Dus dat zal nog lastig worden." Volgens De Bat was het ooit de bedoeling dat heel Europa kilometerheffing zou invoeren. "Nederland heeft daarvan afgezien en België zegt nu: Nederland, je hebt het zelf niet geregeld. Daarover moet het gesprek gaan. Als we nu Nederlandse transportbedrijven gaan compenseren, dan willen ze dat in België ook."

Zeeuws-Vlaanderen

De Bat wijst erop dat de tolheffing ook gevolgen kan hebben voor het vestigingsklimaat in Zeeuws-Vlaanderen. Hij wil er alles aan doen om dat op peil te houden. Maar de provinciebestuurder kan niet niet zeggen wat goede maatregelen zijn. "Voor nu wil ik vooral een luisterend oor en de helpende hand bieden. Maar concrete maatregelen nemen is nog heel ingewikkeld.

Personenauto's

Ondertussen zijn er in België ook al plannen om de kilometerheffing uit te breiden naar personenauto's. Dat kan een flinke kostenpost opleveren voor mensen die in het grensgebied wonen. Zeeland gaat samen met Noord-Brabant en Limburg actie voeren om dat plan tegen te houden. Gedeputeerde Harry van der Maas van Infrastructuur gaat daar de komende tijd mee aan de slag.

'Moet van tafel'

Er staan gesprekken gepland met de Nederlandse overheid, de Benelux (een samenwerkingsverband van België, Nederland en Luxemburg). Mocht dat allemaal geen effect hebben, dan wil Van der Maas het probleem bij de Europese Unie aankaarten. Want wat hem betreft moet het Belgische plan om kilometerheffing in te voeren voor personenauto's van tafel. 

Lees ook:

 België wil ook km-heffing voor personenauto's
ITEM statenvergadering 15april2016 deel 2