'Slachtoffer kasteelmoord moest pak rammel krijgen'

Het kasteel in België waar de beruchte kasteelmoord plaatsvond in 2012
Het kasteel in België waar de beruchte kasteelmoord plaatsvond in 2012 © OZ
Bloed en kogelhulzen
De vrouw van Saelens ontdekte de moord toen ze op 31 januari 2012 thuiskwam. In de hal trof ze een grote plas bloed en meerdere kogelhulzen aan. Een bloedspoor liep naar de oprit, maar van de kasteelheer ontbrak elk spoor. Het duurde meer dan twee weken voordat het lichaam werd gevonden in een nabijgelegen bos.

Telefoniegegevens

In augustus 2013 werd een man uit IJzendijke aangehouden als verdachte. Hij wordt ervan verdacht dat hij de moord had helpen voorbereiden. Uit mobiele telefoniegegevens zou bovendien blijken dat hij ten tijde van de moord in de buurt was. 
Verdachte kasteelmoord uit IJzendijke
Verdachte kasteelmoord uit IJzendijke © OZ

Gebrek aan bewijs

In de jaren na de moord werd hij meerdere malen aangehouden, maar hij werd telkens weer vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs. Zo kwam zijn DNA niet overeen met sporen die in het kasteel van Saelens waren gevonden.

'Pak rammel'

De 65-jarige verdachte verklaart nu dat het nooit de bedoeling was om de kasteelheer Stijn Saelens te doden. Volgens de Belg moest het slachtoffer alleen 'een pak rammel' krijgen, zodat hij 'niet met zijn vrouw en kinderen naar het buitenland zou vertrekken'.

Crimineel

De Belg wordt ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord. Een inmiddels overleden Nederlandse crimineel zou de moord hebben uitgevoerd. Zijn DNA-sporen werden in het kasteel gevonden.

DNA

Er waren ook sporen gevonden van een tweede persoon, mogelijk een handlanger. In eerste instantie werd de man uit IJzendijke daarvan verdacht, maar in februari 2015 werd de neef van de overleden verdachte aangehouden. Zijn DNA kwam, in tegenstelling tot de IJzendijkse verdachte, wel overeen met in het kasteel gevonden sporen.