Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg (video)

In de Nieuwe Kerk in Middelburg zijn donderdagmiddagde Four Freedoms Awards uitgereikt. BondskanselierAngela Merkel kreeg de International Four Freedoms Awards omgehangen door premier Rutte. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren bij de ceremonie aanwezig.

International Four Freedoms Award
Merkel was de laatste die geëerd werd tijdens de ceremonie. Zij kreeg de prijs voor groot moreel leiderschap. Tijdens de ceremonie werd er gedemonstreerd door de extreem-rechtse actiegroep Voorpost. Zij waren het niet eens met de uitverkiezing van Merkel. Volgens Voorpost heeft de bondskanselier Europa juist in het verderf gestort met haar vluchtelingenpolitiek.

Lees ook:
'Alleen Merkel toont Europees leiderschap' (video) | Omroep Zeeland
'Merkel hoort niet in Middelburg, maar bij Strafhof in Den Haag'

Rutte
Tijdens het uitreiken van de prijs sprak Mark Rutte de zaal in het Duits toe. Hij roemde de integriteit en charme van Merkel en dacht nog even terug aan de keer dat ze na afloop van lange onderhandelingen eindigden in een Turkse snackbar.

Mazen Darwish
De Syrische activist Mazen Darwish was als eerste aan de beurt. Hij kreeg de erepenning voor Vrijheid van Meningsuiting. Darwish verspreidde nieuws van de gruwelen die gebeurden in de oorlog in Syrië. Vanwege zijn werk heeft de Syriër drie jaar in de gevangeins gezeten. In de gevangenis werd Darwish gemarteld.

Lees ook: Gemartelde Syriër krijgt FFA voor vrijheid van meningsuiting (video)

Geestelijken
Na Darwish ontvingen drie geestelijken uit de Centraal Afrikaanse Republiek de award voor Vrijheid van Godsdienst. Imam Omar Kobine Layama, aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga en dominee Nicolas Guérékoyame-Gbangou kregen de prijs voor hun inzetvoor vrede en verzoening in hun land.

Lees ook: Met gevaar voor eigen leven preken voor de vrede (video)

Mukwege
De derde erepenning ging naar gynaecoloog Denis Mukwege (61). Hij ontving de Four Freedoms Award voor Vrijwaring aan Gebrek. Mukwege zet zich in Congo al jaren in voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. 

Lees ook: 'Hij is een held in Congo'

HRW
De erepenning voor Vrijwaring van Vrees gaat dit jaar naar Human Rights Watch. De organisatie krijgt de Four Freedoms Award voor haar inzet voor de bescherming van mensenrechten wereldwijd.

Lees ook: Human Rights Watch: FFA een flinke opsteker (video)

Polman
Commissaris van de Koning opende en sloot de ceremonie af. Hij wees tijdens zijn dankwoord op het feit dat het vandaag de Dag van de Duitse Taal is in Nederland. Die gedachte kon Merkel erg waarderen. Na de ceremonie werden de aanwezigen uitgenodigd voor een Zeeuwse lunch.

51.4996195,3.6143664

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Four Freedoms Awards FFA nibri
Deel dit artikel:

Reageren