Kernreactor Doel 3 is weer opgestart

De kernreactor Doel 3is zondagochtend weer opgestart. Dat meldteigenaarEngie Electrabel.De centrale was afgelopen donderdag automatisch uitgeschakeld na een probleem met een testprogramma.

(foto: OZ)

Capaciteit
De centrale heeft zichzelf donderdag om 15.30 uur uitgeschakeld tijdens het testen van kleppen. De reactor is zondagochtend rond 05.00 uur weer opgestart. De capaciteit wordt in de loop van de dag weer naar 100 procent opgevoerd. 

Scheuren
Reactor Doel 3 staat bekend als 'scheurtjesreactor', samen een andere Belgische reactor net over de grens bij Maastricht: Tihange 2. In de zomer van 2012 werden de kernreactoren stilgelegd nadat in de wanden van een kernreactorvaten scheuren waren ontdekt.

Onderhoud
Twee andere reactoren van de kerncentrale liggen nog stil. Doel 1 en Doel 2 liggen nog tot eind mei stil voor onderhoud. Doel 1 werd op 13 april stilgelegd nadat er een probleem was geconstateerd met een afsluiter van een thermometer. Ook bleek dat bij de vermogensregeling moest worden ingegrepen.

Ouderdomskwaaltjes
De kerncentrale net over de grens bij Hulst kampt de laatste jaren met technische mankementen en ouderdomskwaaltjes. Dat roept in Zeeland en West-Brabant vragen op over de veiligheid.

Oudste
Doel 1 en 2 zijn de oudste kernreactoren van België. Vorig jaar zouden de reactoren sluiten omdat ze veertig jaar oud zijn, maar de Belgische overheid besloot ze langer open te houden omdat er anders mogelijk een stroomtekort zou kunnen ontstaan.

Lees ook:
Kernreactor Doel 3 schakelt zichzelf uit
Kerncentrale Doel ligt tot eind mei stil
Kernreactor Doel 1 weer stilgelegd

51.3332171,4.2306116

Deel dit artikel:

Reageren