Grote deal voor bedrijf achter getijdencentrale

Het bedrijf achter de getijdencentrale in de Oosterscheldekering heeft de eerste grote bestelling turbines binnen. Vanuit Canada is, naar aanleiding van de Zeeuwse centrale, een order voor turbines geplaatst bijhet bedrijf Tocardo.

Getijdencentrale Oosterscheldekering (foto: OZ)

Fundybaai
Zestien turbines zullen worden geplaatst in de Fundybaai in het Zuid-Oosten van Canada. In de herfst van 2017 worden de eerste geïnstalleerd en het bedrijf hoopt dat in 2018 alle turbines in gebruik zijn. In tegenstelling tot de centrale in de Oosterscheldekering, hangen de turbines in Canada aan speciaal ontworpen drijvers.

Nieuwe getijdencentrale (foto: Tocardo)

Werk?
Het is nog niet duidelijk of Zeeuwse bedrijven van deze order profiteren. Bij de start van de centrale in de kering, was de hoop dat Zeeuwse bedrijven zouden kunnen profiteren van deze primeur.

Interesse
Sinds de opening van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering in november 2015, is de interesse voor deze manier van energieopwekking gegroeid. Volgens Tocardo zijn bedrijven uit onder meer Canada, Engeland en Zuid-Korea inmiddels naar Zeeland gekomen om te zien hoe energie wordt opgewekt door de stroming van eb en vloed.

Deel dit artikel:

Reageren