De stokvis is weer uit het tonnetje in Oudelande

Koningsdag gaat in Zeelandtraditiegetrouw gepaard met activiteitenalsringrijden, zaklopen, koekhappen,zeskamp, klompenrace entouwrekken. Maar in Oudelande hebben ze een heel andere oranjetraditie: stokvis knuppelen.

Stokvisknuppelen in Oudelande #koningsdag pic.twitter.com/uENAYtqMBs

— Mark van Leijden (@markvanL) 27 april 2016

ITEM stokvis knuppelen 1

Knuppel
In een tonnetje vol stro zit een stokvis, een gedroogde vis is dat, meestal kabeljauw. Het tonnetje wordt aan een touw opgehangen en vervolgens mogen de deelnemers om de beurt gooien met een houten knuppel. En degene die de ton kapot gooit, die gaat met de stokvis naar huis.

'Lekker opeten'
Dit jaar gaat Marco Bos er met de stokvis vandoor. Een van zijn voorgangers had al het tonnetje kapot gegooid, maar hij was degene die met zijn knuppel de stokvis eruit knikkerde. Over wat hij met zijn prijs gaat doen is hij kort: "Lekker opeten natuurlijk!" 

Zo, de stokvis is uit de ton geknuppeld #koningsdag #oudelande pic.twitter.com/SGduqlFryq

— Mark van Leijden (@markvanL) 27 april 2016

ITEM stokvis knuppelen 2

Levende kat
Deze ludieke dorpstraditie is afkomstig van een iets minder diervriendelijke activiteit, die vroeger werd gehouden bij de kermis. De opzet was hetzelfde, maar in plaats van een dode en gedroogde vis gebruikten ze destijds een nog levende kat. Daarbij was het de bedoeling dat de kat, nog levend, uit het met stro gevulde tonnetje tevoorschijn kwam, wat ongetwijfeld niet bepaald een fijne ervaring was voor het dier.

Rondje
De winnaar werd dan samen met de eventuele echtgenote op een ladder gebonden en door het dorp heen gedragen. Dat werd dan 'de kat op het spek binden' genoemd. En daarna moest die winnaar verplicht een rondje geven voor alle andere deelnemers. Maar de kat is vervangen door een stokvis. En de winnaar hoeft ook geen rondje meer te geven. "Anders doet er niemand meer aan mee", vertelt iemand van de organisatie.

Lees ook: Koningsdag tussen de buien door

51.408606,3.8532118

Deel dit artikel:

Reageren