Herdenking Terneuzen voor het laatst op historische plaats (video)

De dodenherdenking morgen in Terneuzen isde laatste op de oorspronkelijke plaats. Het herdenkingsmonument moet worden verplaatst voor de nieuwe zeesluis die de komende jaren wordt gebouwd in Terneuzen. Dat maakt de herdenking van dit jaar extra bijzonder.

Rijkswaterstaat
Met het monument worden vijf medewerkers van Rijkswaterstaat herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden voorkomen dat de Duitsers de sluizen zouden vernielen. Ze probeerden daarvoor de aangebrachte explosieven onklaar te maken. Toen de Duitsers de vijf mannen betrapten, zijn ze doodgeschoten.

Wilhelmina
De plaats van het monument is gekozen door koningin Wilhelmina. Eenmaal terug in Nederland na de bevrijding stopte ze in Terneuzen. Nadat ze het verhaal gehoord had van de vijf neergeschoten mannen, haalde de koningin een bloem uit haar corsage, legde die op de grond en zei: "Hier moet een monument komen." In 1950 werd het monument onthuld door Prins Bernhard.

Verhuizing
De plek van het monument ligt straks middenin het nieuwe sluizencomplex. Het monument wordt daarom enkele tientallen meters verplaatst. Volgens Boudewijn Verstraete en Edwin Hamelink van de Heemkundige Vereniging Terneuzen is dat geen probleem. Integendeel: zij denken dat het monument op de nieuwe plaats beter tot zijn recht zal komen en dat er ook meer voorbijgangers zullen stoppen.

51.3349232,3.8186307

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Terneuzen Zeesluis Monument
Deel dit artikel:

Reageren