Banken geven Thermphos extra ruimte

VLISSINGEN-OOST -
De dekking door de banken betekent onder meer dat huidige rekeningen kunnen worden betaald en de salarissen van september aan het personeel zijn uitgekeerd.

Uitstel van betaling

Thermphos verkeert op dit moment in uitstel van betaling. Twee weken geleden zijn drie bewindvoerders aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Bij het bedrijf in Vlissingen-Oost werken ruim vierhonderd mensen.

Moeilijk

Door de economische situatie en door de omschakeling naar een milieuvriendelijkere wijze van produceren heeft Thermphos het moeilijk. Ook is er volgens Thermphos sprake van lastige marktomstandigheden en oneerlijke concurrentie vanuit Kazachstan.

Investeerders

De extra ruimte wordt door de bewindvoerders gebruikt voor het praten met nieuwe investeerders voor Thermphos. Bij de bewindvoerders hebben zich al verschillende investeerders gemeld. De komende weken wordt gewerkt aan een plan op basis waarvan de geïnteresseerde investeerders hun beslissing kunnen nemen.

Kamervragen

Het Zeeuwse PvdA Kamerlid Albert de Vries heeft samen met zijn partijgenoot Jan Vos kamervragen gesteld aan minister Maxime Verhagen over Thermphos. Uit de antwoorden van Verhagen blijkt dat uiterlijk in maart volgend jaar duidelijk wordt of Europa iets kan doen tegen de goedkope fosfor uit Kazachstan, die in grote hoeveelheden wordt verkocht.

Oneerlijk

Daardoor wordt de prijs op de wereldmarkt beïnvloedt. Dat zou oneerlijke concurrentie zijn. Verhagen schrijft in zijn antwoord op de kamervragen van de twee PvdA-kamerleden dat Europa daar een onderzoek naar doet, maar dat daarvoor eerst verschillende partijen moeten worden gehoord. Dat zou nog minimaal een half jaar duren.

Overnamekandidaat

De Vries verwacht over enkele weken meer nieuws over de mogelijke overnamekandidaat. Dat over een half jaar pas duidelijk is of Europa Thermphos kan helpen, is volgens hem van minder belang.

Duidelijkheid

In een half jaar kan veel gebeuren, maar de Vries denkt dat de overnamekandidaat die nu in beeld is in staat zal zijn om de fabriek te redden. Binnen enkele weken zal daar volgens het Tweede Kamerlid uit Middelburg meer duidelijkheid over komen.