Te hard rijden met stip op nummer één (video)

Te hard rijden met stip op nummer één (video)
Te hard rijden met stip op nummer één (video) © Omroep Zeeland
Meldingen verkeersoverlast
OOST-SOUBURG - Subjectief
Volgens Marcella van Belzen van Veilig Verkeer Zeeland zijn de weggebruikers de belangrijkste informatiebron voor gevaarlijke verkeerssituaties. Daarom vindt de organisatie het belangrijk dat mensen overlast melden. "We nemen iedere melding serieus. Al is een melding wel subjectief. Bij een melding over te hard rijden, doen we daarom soms een snelheidsmeting. En dan kan blijken dat het objectief gezien erg meevalt."
© Omroep Zeeland
Racebaan
De meldingen die binnenkomen bij participatiepunt.vvn.nl zijn onder te verdelen in gedrags- en infrastructurele meldingen. Zo is er bijvoorbeeld een melding van iemand die zegt: "De Guido Gazallestraat in Terneuzen wordt 's avonds en 's nachts gebruikt als racebaan. Stoplichten worden genegeerd."
Meldingen verkeersoverlast
Medestanders in de buurt
Als er een melding binnenkomt bekijkt Marcella van Belzen de situatie en zoekt een oplossing. "Soms nemen we contact op met de wegbeheerder. Een gemeente of het waterschap, we moedigen ze aan om actie te ondernemen. Soms is het probleem opgelost door het plaatsen van een bord. Maar soms is het ingewikkelder. Een rotonde plaats je niet zomaar."
© Omroep Zeeland
Buurt
Als het bijvoorbeeld om te hard rijden gaat, doet Veilig Verkeer Nederland vaak een beroep op de melder zelf. "We vragen de melder om medestanders in de buurt te zoeken. Wij helpen ze en leveren materiaal aan, zoals 30 km stickers. Maar de buurt moet het zelf verder oppakken."