Zeeland zit bijna vol met 66 strandpaviljoens (video)

De Zeeuwse kust heeft met 66 strandpaviljoensbijna het maximum aantal bereikt. De gemeentenSchouwen-Duiveland, Vlissingen en Noord-Beveland staan geen paviljoens meer toe, Veere en Sluis hebben in principenog ruimte voor een enkele paviljoens.

Landelijke trend
Het is de verwachting dat landelijk het aantal strandpaviljoens de komende jaren zal stijgen. Daarbij moet rekening gehouden worden dat de grootste stijging niet aan zee gaat plaatsvinden, maar aan meren en rivieren.

Schouwen-Duiveland wil rust
De gemeente Schouwen-Duiveland wijkt hiervan af. Rust en ruimte voeren de boventoon in het beleid van Schouwen. Daarom stemde de raad ook tegen de uitbreiding van strandslaaphuisjes en houdt het aantal strandpaviljoens op 14. 

(foto: Omroep Zeeland)

Zeeuwse kustgemeenten
Sluis heeft in principe nog ruimte voor 3 paviljoens, onder strikte voorwaarden, waarmee het totaal op 19 zou komen. Veere (30) wil eventueel nog een paviljoen bij Domburg toestaan. Noord-Beveland (2) en Vlissingen (4) hebben binnen het bestemmingsplan geen ruimte voor meer strandpaviljoens, maar zijn niet zo uitgesproken als Schouwen-Duiveland. 

De Dam bij Vrouwenpolder

Duurzaam en exclusief 
Om tegenwoordig een vergunning te krijgen voor het bouwen van een strandpaviljoen moet een toekomstige eigenaar meer doen dan ooit. Gemeentes willen dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid, inpassing in de omgeving en de wensen van de moderne badgast. Vandaar dat bij een aanvraag ondernemers rekening houden met hun omgeving en het milieu, maar ook met een divers en soms exclusief aanbod van eten en drinken.

Lees ook: Ondernemers in de rij voor strandpaviljoen

Foto voorpagina: Marijn Lankhaar

51.7052803,3.6777533

Deel dit artikel:

Reageren