'We kijken niet meer op van een camera' (video)

De weerstand tegen cameratoezicht is afgelopen jaren sterk verminderd. "We kijken niet meer op van camera's op straat",zegtadvocaat Samantha van de Voorde uit Middelburg.

Voorwaarden
Gemeenten mogen camera’s op openbare plaatsen hangen als dat noodzakelijk is om de openbare orde te handhaven. In Zeeland doen vijf van de dertien gemeenten dat. Goes is koploper met negentien camera's in de binnenstad. Er gelden wel enkele voorwaarden, zo moet gebleken zijn dat andere maatregelen niet werken. Ook mag de inzet van camera’s niet op zichzelf staan, maar moet dat in combinatie met andere maatregelen zoals betere straatverlichting of toezicht op straat.

Telefoon
Advocaat Van de Voorde is niet bang dat we in de toekomst overal gevolgd worden door camera's van overheidswege. "Ik heb genoeg vertrouwen om te denken dat dit alleen gebeurt als het echt noodzakelijk is. Maar de invloed van particulieren moeten we niet onderschatten. Iedereen maakt video's met zijn telefoon. In die zin worden we steeds meer overal gevolgd." 

Inbreuk op privacy
Cameratoezicht is de meest verregaande vorm van toezicht. Dat komt vooral, omdat met het toepassen van cameratoezicht een mogelijke inbreuk op de privacy plaatsvindt. Er moet een besluit door de gemeenteraad aan vooraf gaan om cameratoezicht te legitimeren. Bovendien is de gemeente verplicht om mensen te informeren over het cameratoezicht, bijvoorbeeld met bordjes. Tot slot mag een gemeente de camerabeelden niet langer dan vier weken bewaren.

Lees ook:
- 'We kijken niet meer op van een camera'

51.4646053,3.5962613

Deel dit artikel:

Reageren