Vijf tips om je tuin groener te maken (video)

Veel mensen betegelen hun hele tuin, waardoor het regenwater niet weg kan lopen. Maar dat hoeft niet. De waterschappen deden al eerder een oproep om de tegels uit de tuinen te halen. En nu wil ookTuinbranche Nederland deze zomer aandacht vragen voor meer groen in de tuin en geeftenkele tips & tricks.

Sip
Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland - de brancheorganisatie van tuincentra - wordt een beetje sip van een voortuin in de wijk Mortiere in Middelburg. Die is helemaal bestraat. Het huis staat te koop. "Het zou ook voor de verkoop misschien helpen als de tuin wat groener zou zijn," zegt ze.

Lekker makkelijk
Gemak en tijdgebrek worden als redenen vaak aangevoerd om een tuin te bestraten. Maar het is allemaal niet zo ingewikkeld. Daarom een aantal tips uit een 'voorbeeldtuin' aan de Noordweg in Middelburg.

Tip 1
Benut iedere vierkante centimeter. Haal een rij tegels weg langs de muur van je huis. Dan kan het water van het terras daar de grond in. Wel voor een licht hellend vlak zorgen uiteraard; het terras moet echt kunnen afwateren. 

Tip 2
Leg een pad aan van steenslag of houtsnippers, niet van solide tegels. Het water kan zo weglopen in de grond én je tuin wordt begaanbaar. Twee keer winst. Misschien drie keer, want een pad van grind of houtsnippers ziet er vriendelijker en natuurlijker uit dan een brede straat van vierkante megategels.

Tip 3
Koppel de regenpijp los van het riool en vang het water op in een regenton. Zo voorkom je dat het riool overbelast raakt tijdens een hoosbui. Het water dat je opvangt kun je op droge dagen weer gebruiken om de bloempjes water te geven. Zorg wel voor een klepje om de toevoer naar de ton af te sluiten. Anders loopt hij over. 

Tip 4
Leg een moeras aan in je tuin. Misschien alleen een bruikbare tip voor de happy few met een grote tuin. Alhoewel; het aantal grote tuinen in Zeeland is aanzienlijk groter dan in Den Haag of in Utrecht. Zorg ervoor dat jouw moeras lager ligt dan de rest van je tuin. Anders heeft het geen zin. Het overtollige water loopt naar het moeras, dat is het idee. Beplanten met soorten die van nat houden, anders wordt het een vieze boel. 

Tip 5
Wees niet zûnig met houtsnippers of steenslag als je een pad aanlegt. Een waterdoorlatend pad is leuk, maar als het onkruid door je pad naar boven groeit, word je suf van het schoffelen. Dus een dikke laag aanbrengen, zeker een decimeter dik. De tip komt Gilbert Geldof, een echte tuinman, dus...

51.5119622,3.6072352

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen wateroverlast tuinen
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws