Zeeuwse uitvinding moet tekort aan schoon water oplossen (video)

Het moet dé oplossing worden voor landen met een tekort aan schoon water: een windmolen die drinkwater uit de lucht haalt. Het is een uitvinding van Zeeuws-Vlaamse bodem, die de wereld moet veroveren.

Zeeuwse uitvinding moet tekort aan schoon water oplossen (video) (foto: Omroep Zeeland)

Condens
De molen, die 25 meter hoog is, kan met een koelsysteem warme lucht koelen waardoor er condens ontstaat. Vervolgens wordt het water nog gefilterd voordat het drinkbaar is. Er is ook een model dat van zout water, zoet water kan maken. 

Schoondijke
Het idee is in 2000 ontstaan in Waterlandkerkje. Piet Oosterling bedacht de molen, zijn zoon Joost is verantwoordelijk voor de verkoop. Het eerste exemplaar is in Schoondijke gemaakt. Tegenwoordig worden de machines in Rotterdam gemaakt. 

Nieuw type
Er zijn al andere systemen in de wereld die water uit de lucht kunnen halen. Het nieuwe aan de Zeeuwse uitvinding is dat de molens zelf voor de stroom zorgen en er een nieuw soort zuiveringssysteem in zit. Het molentype dat uit condens drinkwater haalt kan 7.500 liter per dag produceren. De variant die van zout water, drinkwater maakt kan zelfs 100.000 liter per dag maken. Dat is genoeg voor plekken waar niet heel veel mensen wonen en het lastig is om zuiver water naar toe te transporteren.

Half miljoen euro
De eerste grote order is binnen. Dit jaar nog gaan de eerste windmolens naar Jamaica. De molens kosten een half miljoen euro per stuk. Er staat al een prototype in Leeuwarden. 

51.3300916,3.550048

Deel dit artikel:

Reageren