In oktober meer duidelijkheid over Doel

DOEL - De centrale ligt stil omdat er bij een controle kleine scheurtjes zijn ontdekt in het reactorvat. Volgens het Belgische Atoomagentschap gaat het nog ruim een maand duren voordat de analyses van Doel 3 zijn afgerond. Daarna gaat er ook nog enige tijd overheen voordat een beslissing wordt genomen over de te nemen maatregelen.

September

Eerder ging de exploitant van de kerncentrale, het Belgsiche Electrabel, ervan uit dat Doel to eind september stil zou liggen. Tweeëntwintig andere kerncentrales in tien landen zouden hetzelfde probleem kunnen hebben als in Doel. Want ook daar zijn de reactorvaten gebouwd door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. De betrokken landen waren voor overleg opgeroepen door het Belgische Atoomagentschap.

EPZ

De internationale deskundigen kregen technische uitleg van Electrabel en wisselden daarna onderling informatie uit. Elk betrokken land moet zelf beslissen of zijn kerncentrales veilig genoeg zijn. Ook experts uit Nederland namen aan de bespreking deel. Ook het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is van dezelfde bouwer, maar volgens eigenaar EPZ is dat gebouwd met ander materiaal.