'Btw-regels voor Nederlandse watersportverenigingen aanpassen'


Betaalde havenmeester
Volgens Europese regels hoeven dergelijke watersportverenigingen geen btw te betalen. Nederland geeft deze vrijstelling alleen als de watersportvereniging geen gebruik maakt van een betaalde havenmeester. Dat is volgens Brussel een extra voorwaarde die in Europa niet is toegestaan.
Goedkoper
In de praktijk zou de uitspraak kunnen betekenen dat leden van watersportverenigingen meer lidmaatschapsgeld betalen dan eigenlijk nodig. Als de btw niet meer doorberekend wordt aan leden, zou de bijdrage met een vijfde goedkoper kunnen.
Te veel vrijheid
Aan de andere kant hebben watersportverenigingen in Nederland volgens het hof te veel vrijheid qua verhuur van ligplaatsen. Daarmee vormen de verenigingen oneerlijke concurrentie voor commerciële jachthavens die wel btw moeten afdragen over elke betalende booteigenaar.
Recreatief
"De vrijstelling geldt nu niet alleen voor verhuur van lig- en bergplaatsen voor vaartuigen van leden van de watersportvereniging, maar strekt ze zich ook uit tot de verhuur aan leden van de vereniging die louter recreatief gebruik maken van het vaartuig", schrijft het hof. Voor die gebruikers zou volgens Europese regels gewoon btw moeten worden betaald.