Koppejan dwarsligger in kwestie Mauro

DEN HAAG - CDA-minister Gerd Leers van Asielzaken wil de 18-jarige Mauro geen verblijfsvergunning geven. Lange tijd leek het erop dat de CDA-fractie hun minister unaniem steunde, maar later bleek dat CDA'ers Koppejan en Ferrier tegen uitzetting zijn. De twee staan te boek als dissidenten binnen het CDA omdat ze niets voelden voor samenwerking met de PVV.

Crisisberaad

Ook na crisisberaad met de CDA-top is er nog geen uitsluitsel over de kwestie. De Tweede Kamer heeft de stemming aangehouden tot dinsdag. Daardoor zijn alle ogen nu gericht op het CDA-congres van zaterdag waar de kwestie Mauro zal worden besproken.

Eenheid

Het Tweede Kamerlid Ad Koppejan dient het partijbelang niet met zijn dissidente opstelling in de kwestie Mauro. Dat zegt voorzitter Wybe de Graaf van het CDA Zeeland. Hij vindt het gekrakeel binnen zijn partij rond de Angolese asielzoeker typerend voor het gebrek aan leiderschap binnen het CDA.

Lokaal

Ook de lokale CDA-afdelingen roeren zich in de discussie. Daaruit valt op te maken dat het uitzetten van Mauro, zoals Leers van plan is, de partij verdeelt.

Ook politieke kopstukken van andere partijen mengen zich in de discussie. Zo twittert oud-Christen Unie-leider André Rouvoet: ,,Tip: beste kans voor #mauro is a.s. zaterdag op de publieke tribune bij #cdacongres te gaan zitten."

D66-fractievoorzitter Pechtold zegt een onwezenlijk gevoel aan het mauro-debat te hebben overgehouden. ,,Incident gaat veel verder dan individu of immigratiebeleid. Waar trekt CDA de eigen grens?" vraagt hij zich af.

Reacties

Op onze website wordt veel gereageerd op de opstelling van Koppejan in de kwestie Mauro.

,,Logisch dat het CDA (vooral Leers) moeite heeft om het PVV-beleid uit te voeren. Dit zal tijdens hun congres wederom duidelijk worden. Koppejan en Ferrier zullen daar steun krijgen van andere CDA'ers, ook van prominente leden.''

,,Koppejan is altijd al een dwarsligger geweest, tesamen met zijn vriendinntje Ferrier. Hier wordt gewoon de bestaande wetten uitgevoerd. Na Mauro moet er nog duizenden én duizenden uitgezet worden! WET IS WET!!''

,,Het probleem is niet deze Mauro, maar dat er dan straks nog duizend andere Mauro`s komen. Je zal dan toch eens een grens moeten trekken. Met dat soort miezerige dwarsliggers als die twee dissidenten, die normaal nooit iets voorstellen maar nu graag wat media aandacht krijgen zal de CDA nog verder wegzakken. Op zulke figuren hoeven we als zeeuwen niet trots te zijn.''

,,Kunnen we Koppejan niet uitzetten?''

,,Ik zeg het niet snel, maar ik ben het met Koppejan eens.''