Amerikaan zoekt vliegtuigwrak oom in Westerschelde (video)

Na jarenlang vanuit Amerika informatie te hebben verzameldisMarvin Nauman op de Westerschelde het graf van zijn oom, bommenwerperpiloot Dan Nauman aan het zoeken. Het kostte veel tijd, geld en overredingskracht om een zoektocht in gang te zetten.

Laatste poging
Het lijkt onbegonnen werk. Nu nog een vliegtuig vinden dat in oktober 1943 in de Westerschelde verdween. Maar dat is precies wat de Amerikaan probeert. Hij doet vrijdag een poging om het toestel van zijn oom Dan terug te vinden. 

Getuigen
Via historicus Co de Swart uit Zeist kreeg Omroep Zeeland in 2013 een verzoek van Marvin Nauman om getuigen te zoeken die op 4 oktober 1943 een vliegtuig in zee hebben zien storten. De B17 bommenwerper, met de naam 'Minor Ball' kwam zwaargehavend terug van een missie in Duitsland toen hij door Duits afweergeschut uit Vlissingen en Breskens boven de Westerschelde onder vuur werd genomen.

Duitse logboeken
De bommenwerper stortte volgens Duitse logboeken neer ter hoogte van de zandbank Hooge Platen. Alle tien de bemanningsleden kwamen om het leven, acht lichamen werden niet teruggevonden. 

(foto: oz)

Zoeken
Door de jaren heen zijn er verschillende meldingen gemaakt van wrakstukken bij de Hooge Platen, maar er is nooit iets naar boven gehaald. Met Albert van der Giessen uit Breskens ging Omroep Zeeland op pad naar zo'n mogelijke plek, maar tevergeefs.

Verhalen
Ook zijn er nog verhalen bekend. Amateurhistoricus Cor Heijkoop herinnerde zich nog die van twee Bressiaanse vissers. Zij zagen de bommenwerper neerstorten, maar zijn inmiddels overleden. De nu 86-jarige Dientje van 't Westeinde-Goeseije zag op 13-jarige leeftijd vanuit de kajuit van haar vader's schip in de haven van Hoofdplaat de bommenwerper in het water neerstorten. Ook zijn er verhalen over parachutes en een vuurgevecht op de zandbank bij Hoofdplaat.

Duikers
De verhalen die via Omroep Zeeland bij Marvin Nauman terecht kwamen sterkten hem in zijn zoektocht. Drie jaar lang werkte hij naar deze zomer toe. Ondertussen kreeg hij meer verhalen te horen, waaronder de mogelijkheid van het nog in leven zijn van een Duitse piloot die op de B-17 geschoten zou hebben, en nog levende soldaten die in de nacht van 4 oktober 1943 aan het afweergeschut in Vlissingen en Breskens stonden. Daarnaast kreeg hij hulp van onderwaterspecialisten en duikers, die de bodem rondom de Hooge Platen onderzochten en het zoekgebied steeds kleiner maakten.

Kans
Inmiddels is Nauman met duikers op het water geweest. Een eerste zoektocht liep op niets uit. Maar een groot gedeelte van de bodem van de Westerschelde, waaronder een gedeelte van het water bij Hoofdplaat, is onderzocht voor een ander project en daardoor blijft er nog een kans dat de B-17 van luitenant Nauman wordt gevonden. Mogelijk wordt volgende week nogmaals gedoken naar het wrak.

Falen
Mochten alle pogingen niet slagen, dan legt Marvin Nauman zich daarbij neer: "Als we nu falen terwijl we alles gedaan hebben, dan ligt het vliegtuig zo diep in het zand dat het niet gevonden wil worden. Ik zal dat respecteren. Ik leg een krans op het water om Dan Nauman en zijn bemanning te eren." 

Lees ook:
Amerikaan blijft zoeken naar vliegtuigwrak in Breskens
Oorlogsslachtoffers Hoofdplaat nog steeds spoorloos
Neef omgekomen piloot wil wrak zoeken

51.4096123,3.6361713

Deel dit artikel:

Reageren