Reisagent van de zeevaart viert verjaardag (video)

Van een ziekenhuisbezoekje voor de kapitein tot het lossen van de vracht van een zeeschip. Cargadoors, oftewel scheepsagenten,regelen het allemaal. Deze maand viert de Vereniging van Zeeuwse Cargadoors haar honderdtiende verjaardag.

Vereniging van de Zeeuwse cargadoors bestaat 110 jaar (foto: Omroep Zeeland)

Reisagent
Cargadoors worden vergeleken met reisagenten. Ze zorgen ervoor dat de bemanning van een schip dat richting de Zeeuwse haven komt compleet in de watten wordt gelegd. Ze helpen met het regelen van het laden en lossen van de vracht, met de douanedocumenten of met het wisselen van geld. Een scheepsagent staat dag en nacht voor het schip klaar en laat een visitekaartje achter voor de provincie. 

Overgrootvader
Iemand die alles van het vak weet, is Luc de Meijer uit Sas van Gent. Hij is voorzitter van de vereniging en zelf ook scheepsagent. Als hij in de archieven duikt, komt hij regelmatig zijn familienaam tegen. Zijn overgrootvader, August de Meijer, heeft in 1906 samen met andere Terneuzenaren de vereniging opgericht. Het cargadoorsbloed stroomt dan ook door zijn aderen. 

Digitaal
Tegenwoordig is het werk grotendeels digitaal. De communicatie verloopt via de e-mail en met een app kunnen de scheepsagenten alle schepen volgen. Vroeger was dat heel anders. Dan gebeurde het nog dat de cargadoors op de gok aan de kant van het water stonden om een schip op te wachten. Met kleine roeibootjes voeren ze vervolgens naar de schepen om aan boord te gaan. 

Opgericht
De vereniging is in 1906 opgericht. Toen waren er nog twee aparte afdelingen voor Terneuzen en Vlissingen. In 1999 zijn de Maritieme Vereniging Terneuzen en de Vereniging van de Vlissingse Cargadoors samengegaan. Op dit moment zijn twaalf bedrijven bij de overkoepelende vereniging aangesloten. Het secretariaat is gevestigd in Sas van Gent. 

51.2291327,3.7942452

Deel dit artikel:

Reageren