Europese regels verstikkend voor aquariumzaak (video)

De Eichhornia Crassipes, de Cabomba en niet te vergeten de Hygrophila Polysperma. Het zijn waterplanten die vanaf vandaag verboden zijnin Europa. Samen met een hoop andere planten en dieren als leguanen, waterschildpadden en een aantal vissoorten. Een strop voor de handel.

Duizenden euro's schade
Stefan van Hoogen runt aquariumspeciaalzaak Aqua-Zeeland in Heinkenszand. Hij begon vijf jaar geleden als liefhebber vanuit huis. Nu heeft hij een goedlopende winkel en drie webshops. Maar de nieuwe Europese regelgeving voor exotische planten en dieren baart Van Hoogen zorgen. Hij schat in dat hij hierdoor jaarlijks 60.000 euro mis gaat lopen. 

Verstikkend
Van Hoogen vindt het verbod grotendeels onzin. De Eichhornia Crassipes bijvoorbeeld is een plant die in Zuid-Europa waarschijnlijk wel kan overwinteren, maar in Nederland zeker doodvriest. De handelaar vreest dat de lijst langer en langer wordt en dat het verbod van vandaag nog maar het begin is van meer verstikkende regelgeving uit Brussel. 

Stefan (foto: OZ)

Overwoekeren
De nieuwe regels zijn bedoeld om de biodiversiteit te waarborgen. Planten en dieren van buiten Europa zouden inheemse soorten kunnen overwoekeren of ziek maken. Daarom worden het bezit, de handel, de kweek, het transport en de import van schadelijke exotische planten en dieren verboden. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld van 37 planten en dieren die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.

Lees ook: 'Verboden' schildpadjes en hyacinten bij Tropical Zoo

51.4810533,3.8138077

Deel dit artikel:

Reageren