Zeeuwse konijnen bezwijken aan konijnenziekte

Zeeuwse konijnen bezwijken aan konijnenziekte
Zeeuwse konijnen bezwijken aan konijnenziekte © kinderboerderij Terneuzen
Konijn
Konijn © Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - Begin dit jaar waren er nog geen besmette konijnen gemeld in Zeeland. Inmiddels is het goed te merken dat de konijnenziekte onze provincie heeft bereikt. Bij dierenopvang De Mikke in Middelburg dat voornamelijk wilde konijnen opvangt, overleven "heel weinig" konijnen de ziekte, aldus beheerster Coby Louwerse.
50 procent
Van de honderd konijnen die dit jaar zijn binnengebracht zijn er vijftig overleden. Een aantal dat nog kan oplopen, omdat nog niet bij alle konijnen vaststaat wat ze hebben. Vorig jaar ving De Mikke een kleine tweehonderd konijnen op, waarvan 30 procent het niet heeft overleefd.
Behandeling
De ziekte is lastig tot niet te behandelen. Dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren: Zo is het vaccin zeer beperkt houdbaar en moet het na opening meteen worden opgemaakt of weggegooid. Daarnaast is de ziekte lastig te herkennen en overlijden konijnen vrij snel na de besmetting.
De Mikke ent vanwege de relatief hoge kosten niet ieder konijn meer in.
Dierenartsen
Omdat niet alle dode konijnen worden gemeld, is het lastig te zeggen hoe groot de effecten zijn van de konijnenziekte in Zeeland. Uit een rondgang langs verschillende dierenartsen blijkt dat tamme konijnen in Zeeland minder last lijken te hebben van de ziekte dan in de rest van Nederland. Veel dierenartsen enten konijnen preventief in tegen de ziekte. Of het vaccin ook werkt, staat niet helemaal vast, maar is het volgens de dierenartsen beter iets dan helemaal niets te doen.
Vermoeide indruk
Hoewel de ziekte zeer besmettelijk is, kunnen alleen konijnen er ziek van worden. Het is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren. Konijnen die besmet zijn maken een vermoeide indruk, zijn benauwd, hebben een hoge koorts en hebben last van bloedingen.