Zwarte bladzijde Zeeuwse geschiedenis blootgelegd (video)

ZIERIKZEE - Historicus Ruud Paesie heeft aangetoond dat ook Zierikzeese kooplieden zich met slavernijbezighielden. Tot nu toe werd er altijd van uitgegaan dat alleenMiddelburg en Vlissingen in de achttiende eeuw bijslavenhandel betrokken waren.Eén van de reizen met een schip uit Zierikzee liep uit op een regelrechte ramp.

Toeval
Bij toeval stuitte Paesie op een akte in het archief van Zierikzee waarin stond dat de Neptunus uit Zierikzee: "Op de kust bij Guinea in de lugt geprongen was." Vanaf daar begon een zoektocht die hem naar allerlei archieven bracht en waaruit duidelijk werd dat Zierikzeese koopmannen, samen met een Amsterdammer de slavenhandel ingingen.

Opstand
De reis van de Neptunus, met de Vlissinger Cornelis Vervenne als kapitein, werd vanaf het begin geplaagd door tegenslag. Op 17 oktober 1785 brak er opstand uit onder de slaven op het schip. Paesie legde het vast in zijn boek Slavenopstand op de Neptunus. Het boek wordt aanstaande vrijdag gepresenteerd.

(foto: oz)(foto: oz)

Ontploffing
De slaven wisten zichzelf te bevrijden en namen de controle van het schip over. Uren later werden ze aangevallen door een Engels slavenschip en vrije Afrikanen in kano's. Toen er geen redding meer mogelijk was brachten de slaven, volgens Ruud Paesie, zelf de kruitkamer tot ontploffing, waardoor het hele schip vernietigd werd. Paesie zegt dat er in totaal zo'n 400 doden vielen: "Het was de meest dramatische slavenopstand uit de Trans-Atlantische geschiedenis."

(foto: oz)(foto: oz)

Nieuwe informatie
Dat hiermee nieuwe informatie over Zeeland in de VOC-jaren boven tafel is gekomen wordt bevestigd door meerdere kenners van de Zeeuwse geschiedenis. Ook historicus en VOC-kenner Peter Sijnke van het Zeeuws archief beaamt dat er hiermee een nieuw stukje Zeeuwse geschiedenis is blootgelegd.

Niet blij
Archivaris Huib Uil van het archief in Zierikzee zegt het weliswaar mooi te vinden dat een nieuw stukje geschiedenis van de stad ontdekt is. Maar datgene wat nu ontdekt is over zijn Zierikzee, daarmee is hij niet blij.

Zwarte bladzijden
"Vroeger zei ik altijd, kijk, die zwarte bladzijden laat ik maar over aan Middelburg en Vlissingen", vertelt Uil. "Dat mag ik niet meer zeggen want wij hebben nu ook een, zij het bescheiden, zwarte bladzijde in onze geschiedenis."

51.6540808,3.9143359

Deel dit artikel:

Reageren