'Dijsselbloem, doe iets voor Zeeland!' (video)

Minister Dijsselbloem van Financiƫn moet het kabinet ervan overtuigen dat er hoognodig wat gedaan moet worden voor de werkgelegenheid in Zeeland. Dat vinden de Zeeuwse PvdA-Kamerleden Albert de Vries en Joyce Vermue. Ze hebben dinsdagmiddag een overleg met hun partijgenoot Dijsselbloem.

Tijd dringt
De twee Zeeuwse Kamerleden maken zich grote zorgen over de reactie van het kabinet op het rapport van de Commissie Balkenende. Die stelde dat het kabinet Zeeland te hulp moet schieten bij een oplossing voor de verliesgevende kerncentrale. Albert de Vries: "Het kabinet houdt de boot tot nu toe af. Maar de problemen zijn echt groot. Er moet nu niets gebeuren. De tijd dringt."

Onderschatten
Joyce Vermue: Als Delta door de gedwongen splitsing van het bedrijf onderdelen moet gaan verkopen, dan raakt dat de hele provincie Zeeland. De gevolgen voor de werkgelegenheid zijn groot. Dat probleem mag het kabinet niet onderschatten.

Verleidingstechnieken
Daarom is er dinsdag een overleg met de minister van Financiën, een partijgenoot van De Vries en Vermue. Tot nu toe kreeg Zeeland op hulpvragen aan Den Haag altijd 'nee' als antwoord. Vermue vindt dat er daarom nieuwe verleidingstechnieken moeten worden ingezet. "De aandelen van Delta zijn voor het overgrote deel in handen van Zeeuwse overheden. Als het slecht afloopt met het bedrijf, betalen alle inwoners daar aan mee. Dit probleem kan Zeeland niet alleen dragen."

Albert de Vries (foto: OZ)

Slimme minister
De Vries omschrijft zijn partijgenoot minister Dijsselbloem als één van de slimmere bewindslieden van dit kabinet en hij heeft daarom veel vertrouwen in hem. "We gaan hem duidelijk maken dat als er nog meer onderdelen van Delta in de uitverkoop gaan, dat de gevolgen voor de werkgelegenheid nog groter zullen worden. ER is geen tijd meer te verliezen."

Sympathie voor Zeeland
De PvdA-Kamerleden hopen dat Dijsselbloem het kabinet in beweging kan zetten om iets voor Zeeland te doen. En gebeurt dat niet, dan zal de PvdA in de Tweede Kamer met voorstellen komen om het kabinet alsnog op te roepen dat te doen. De Vries en Vermue zeggen dat Zeeland op veel sympathie in de Kamer kan rekenen, dus dat hun voorstellen zeer waarschijnlijk steun zullen krijgen van een meerderheid.

Lijstje
De Vries en Vermue nemen geen lijstje met oplossingen mee naar het ministerie van Financiën. "Dat lijkt ons niet zo slim. We willen de urgentie van het probleem benadrukken. En we willen ervoor zorgen dat het kabinet met de provincie Zeeland in gesprek gaat over passende oplossingen. 

Joyce Vermue (foto: OZ)

Reageren