Bejaarde zussen aan de dood ontsnapt (video)

Hetverdriet overheerstbij verzorgingshuis Ter Weel in Krabbendijke, drie dagen na de brand die drie bewoners het leven kostte. De zussen Jo en Rina Goeree woonden op de verdieping waar de brand ontstond. Nadat ze rook op de gang zagen, hielden ze hun deur dicht en dat heeft hun leven gered.

Rook
De brand maakte diepe indruk op hen. "Het was griezelig", zegt Rina. "Ik dacht: wat hoor ik toch voor een leven? Dus ik deed die deur open en voem, kwam al die rook naar binnen." Dus hielden ze hun deur dicht tot de brandweer kwam. "Ik kreeg een doek voor ogen, een kussensloop, en ik kon maar net zien waar ik liep, de trappen af", voegt Jo toe. 

Onbewoonbaar
De ravage in het tehuis is enorm, de hele tweede verdieping is afgesloten en onbewoonbaar. Maar daar kan directeur Coby Traas zich nu niet druk om maken, de focus ligt op nazorg voor zowel bewoners als het personeel. 

Verdrietig
De verzorgenden die aan het werk waren die dag en de bewoners hebben geëvacueerd, kwamen woensdagmiddag voor het eerste weer kijken op de verdieping waar de brand ontstond, in het kader van de nazorg. Ze zijn erg verdrietig en vragen zich af of ze niet meer hadden kunnen doen. Maar volgens Traas heeft de brandweercommandant hen op het hart gedrukt dat ze alles hebben gedaan wat ze konden doen.

Compartimentsdeuren
Op de verdieping waar de brand woedde, waren de compartimentsdeuren gesloten en volgens Traas is daardoor erger voorkomen. "Achter die deuren woonden ook zes bewoners. En doordat die deuren dichtbleven is de brand niet bij die kamers gekomen en konden ze door de brandweer worden geëvacueerd."

De hele verdieping is voorlopig onbewoonbaar. #omroepzeeland pic.twitter.com/aZES9pYHvp

— Anoek de Gardeijn (@AnoekDG) 31 augustus 2016

Pantoffels
De meeste bewoners zijn inmiddels weer terug in het tehuis. Drie bewoners zitten nog in andere locaties van Ter Weel in Goes. Ook de zussen Jo en Rina Goeree kunnen voorlopig nog niet terug naar hun kamer. Ze wonen nu tijdelijk op de benedenverdieping. En ze missen vooral alledaagse dingen, zoals hun borduurwerkjes en hun pantoffels.

Stekkerdoos
De brand bij het verzorgingshuis brak zondagmiddag uit in een appartement op de tweede verdieping. Een storing in een stekkerdoos veroorzaakte de brand, waarbij drie bewoners om het leven zijn gekomen. 

Herdenkingsplek
In het zorgcentrum is woensdagmiddag herdenkingsplek ingericht voor de drie overleden bewoners. De herdenkingsplek is voor iedereen toegankelijk. Bij de plek ligt ook een condoleanceboek waarin mensen een schriftelijke condoleance achter kunnen laten.

Kerkdienst

Vrijdag wordt er in Krabbendijke een kerkdienst gehouden voor alle mensen die bij de brand en de evacuatie van de bewoners betrokken waren. De vier kerkelijke gemeenten staan samen stil bij wat er is gebeurd. De kerkdienst begint om 15.30 uur in het restaurant van Ter Weel Krabbendijke. Iedereen die de behoefte heeft om daarbij aanwezig te zijn, is welkom.

Lees ook:
Derde dode na brand verzorgingshuis
Krabbendijke: Nu oorzaak bekend is, kan rouwen beginnen
Stekkerblok oorzaak brand verzorgingshuis

51.4329397,4.1093999

Deel dit artikel:

Reageren