Zeeuwse spruitjes met uitsterven bedreigd (video)

Een echt Zeeuws spruitje op je bord. Als we niet oppassen wordt dat in detoekomst een uitzondering. Het aantal hectare Zeeuwsegrond waar spruiten op wordt geteeld neemt verder af. De daling is al jaren aan de gang, maar dit jaar is er volgens landbouwcoöperatie CZAV een historisch dieptepunt bereikt.

De spruitenoogst is al weer in volle gang (foto: Omroep Zeeland)

Minder spruitenareaal
Het aantal hectare grond waar spruitkolen op wordt geteeld neemt in heel Nederland af. De afname is met name op Schouwen-Duivenland en Tholen goed te zien, want daar worden de Zeeuwse spruitjes voornamelijk verbouwd. In 2014 werden er nog spruiten verbouwd op 313 hectare landbouwgrond. In 2015 was dit 280 hectare. De voorspelling is dat het aantal hectare dit jaar ook is afgenomen, maar met hoeveel dat is nog niet bekend. 

Goede spruiten
Het betekent niet dat de spruiten die op dit moment van het land worden gehaald slecht zijn. Integendeel, de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd om de beste spruitjes te kweken. In de afgelopen tien jaar zijn de opbrengsten per hectare verhoogd door bijvoorbeeld nieuwe rassen te planten. En de CZAV houdt bijvoorbeeld wekelijks bij hoeveel insecten er op de spruitjes afkomen. Een spruitenspecialist telt ze om de boeren goed te kunnen adviseren. 

Compensatie
Door de nieuwe ontwikkelingen kunnen er per hectare meer spruitjes worden geoogst. Dat compenseert deels de afname in het aantal hectare waarop spruitjes worden geteeld. Toch is het niet helemaal dekkend. Per saldo neemt dus het aantal spruiten dat wordt verbouwd jaar na jaar af. 

Geen opvolging
Grootste reden voor de grondafname is dat er geen opvolging is. Dus er verdwijnen telers in Zeeland. In 2000 waren er nog 53 telers en in 2015 waren dat er volgens het CBS nog 21. Het telen van spruiten is een intensieve tak van sport. Het is ook een dure teelt. De plantjes zijn duur, ze hebben veel aandacht nodig en ook het oogsten vergt veel tijd en geduld.

51.710676,3.979247

Deel dit artikel:

Reageren