Zeeuws mosselzaad voor het eerst naar Waddenzee

YERSEKE - Sinds deze week mag voor het eerst mosselzaad vanuit de Oosterschelde naar de Waddenzee worden gebracht. De vergunning geldt tot 19 april. Maandag zijn 22 schepen begonnen met het opvissen van mosselzaad uit de Oosterschelde. Zes uit Yerseke, negen uit Bruinisse, vijf uit Zierikzee, één uit Hontenisse en één uit Tholen. Het zaad is een jaar geleden uitgezaaid.

Strenge controle

De vissers worden streng in de gaten gehouden door controleurs van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zo is er een blackbox aan boord om alle bewegingen van de schepen vast te leggen. De vissers moeten verder binnendoor varen (over de rivieren) en niet via de Noordzee. Ze moeten het mosselzaad onderweg besproeien met zoet water, om andere organismen zoals de Japanse oester, die niet in de Waddenzee thuishoren, te doden.

Verboden

Tot nu toe was het altijd verboden om het zaad te vervoeren. Natuurorganisaties waren tegen het verplaatsen van mosselzaad van de ene zee naar de andere, maar onlangs kregen de mosselvissers toch groen licht om dit te doen.