Eerste Hagenpreek 450 jaar geleden in Dishoek

In de duinen van Dishoek werd in1566 de eerste Hagenpreek in Nederland gehouden, op nog geen 50 meter van hetdorpsplein. Om dat te herdenken wordt zondag 11 september een Hagenpreek georganiseerdop eenmini-campingin Dishoek.

Eerste Hagenpreek 450 jaar geleden in Dishoek (foto: oz)

Maarten Luther
Op 31 oktober 1517 sloeg Maarten Luther zijn 95 stellingen op de Slotkapel te Wittenberg. Het was de aanzet van de opkomst van protestantisme in Europa. De nieuwe ideeën verspreidden zich in Zeeland en Walcheren door onder meer handelscontacten. Er ontstond onrust en de "nieuwe leer" breidde zich uit. Al in 1521 verbood de overheid van Middelburg eerst het lezen en verspreiden van het boek van Luther.

Gevaar
Bijeenkomsten van aanhangers van de "nieuwe leer" liepen gevaar, vooral in Middelburg en Veere. Als gevolg daarvan werd op 30 juni 1566 in de duinen bij Dishoek de eerste hagenpreek in Nederland gehouden met ongeveer 300 bezoekers uit Veere, Middelburg, Vlissingen en Koudekerke. Vermoedelijk was Adriaan, de schoenmaker uit Veere, de voorganger. Hij stond bekend als dr. Leest! Enkele dagen later kwamen in Brigdamme bij Middelburg 2500 belangstellenden voor de tweede hagenpreek in Nederland bij elkaar. Dit breidde zich verder uit.

Saskia Everaars in gesprek met Henk Smits.

ITEM Hagenpreek

51.4733876,3.5193131

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Dishoek hagenpreek luther
Deel dit artikel:

Reageren