Zorgen over asbest, verpaupering en veiligheid platteland

Als de komende vijftien jaar duizend boeren in Zeeland stoppen met hun bedrijf, kan dat zorgen voor verpaupering en onveiligheid op het platteland. Uit een onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat tot en met 2030 honderden boeren gaan stoppen. Vrijdag besprak de statencommissie Ruimte dat onderzoek.

Zorgen over asbest, verpaupering en veiligheid platteland (foto: Omroep Zeeland)

Drugscriminelen
Zeeland Lokaal waarschuwt voor Brabantse praktijken als gevolg van mogelijke leegstand op het platteland. Brabantse drugscriminelen maken vaak gebruik van leegstaande boerderijen voor drugslaboratoria en wietkwekerijen. Commissielid Wim Hirdes vindt dat er veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Dweilen met kraan open

"Vastgoedeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor hun gebouwen", zei VVD-Statenlid René Ruissen. "Zij zijn als eerste aan zet." Het CDA vindt dat de provincie samen met landbouworganisaties en gemeenten beleid moet gaan maken om verpaupering te voorkomen. Statenlid Rinus van 't Westeinde: "Wees verpaupering voor. Als je te laat bent, wordt het dweilen met de kraan open." 

Asbest
Alle partijen vroegen aandacht voor de asbest die is verwerkt in de meeste agrarische gebouwen die straks mogelijk leeg komen te staan. Gedeputeerde Schönknecht wijst in reactie op die zorgen op landelijke subsidieregelingen die er zijn om asbest te verwijderen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. 

Lees ook: Duizend Zeeuwse boeren gaan stoppen

51.5006401,3.6155379

Deel dit artikel:

Reageren