Kinderen eregast bij onthulling monument Axel (video)

In Axel is vanmiddag het vernieuwde monument ter nagedachtenis aan kolonel Szydlowski onthuld. Szydlowski was de commandant van de Poolse strijdkrachten die Axel in 1944 bevrijdde van de Duitsers.

Herdenking
Voorafgaand aan de onthulling van het monument is er eerst herdacht bij het Poolse kruis aan de Hulsterseweg in Axel. Op die plek is in september 1944 hevig gevochten tussen de Duitse bezetters en de Poolse bevrijders. Bij de herdenking en onthulling op het kolonel Szydlowskiplein was ook een grote Poolse delegatie aanwezig.

Prominente rol
Axelse basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 hadden een prominente rol gedurende het gehele programma. "Het is belangrijk dat we niet vergeten. Ouders weten het vaak wel maar de jeugd moet bewust worden gemaakt van het verleden", zei directeur Mario Maas. De kinderen mochten kransen leggen en ballonnen oplaten.

Ontwerp
Het vorige monument moest wijken toen het Szydlowskiplein opnieuw werd ingericht. Voor het ontwerp van het nieuwe monument heeft Maas een beroep gedaan op studenten van de kunstacademie in het Poolse Gdynia. Van de acht ontwerpen die zij hebben gemaakt is er een gekozen.

Lees ook:
- Vernieuwd monument voor Poolse bevrijders in Axel geplaatst

51.266993,3.9068904

Deel dit artikel:

Reageren